Medvehagymás-magos stangli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 darabhoz
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 ek só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5-2 dl (házi)tej
  • 2-3 ek (házi)tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 1 tojás a kenéshez
  • magok a szóráshoz (tökmag, napraforgómag, stb)

Elkészítése:

Egy nagy tálba összekeverjük a kétféle lisztet a sóval. 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, pici (barna) cukrot és kevés lisztet hozzáadva kovászt készítünk. Amikor jól felhabosodott, a liszttel együtt tésztává gyúrjuk. Langyos tejjel és tejföllel lágyítunk az állagán.

Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és a kemény margarint a tésztára reszeljük, majd apróra vágott medvehagymával szórjuk és rolószerűen feltekerjük. Letakarva 20 percet pihentetjük.

Újból kinyújtjuk és most ellentétes irányban tekerve, újabb 20 perc pihenő következik.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit sütőpappírral bélelünk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtva kb 2*10 cm-es rudakra vágjuk. Tojással lekenjük, tetszőlegesen, olajos magokkal vagy sajttal szórjuk és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Gulyásleves mellé kínáltam kenyér helyett, másnap a gyerekek reggelire tea mellé fogyasztották.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!