Magvas kelt rudacskák recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 25 dkg margarin
- 1 ek tyúkzsír
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 1 kis pohár tejföl (175g)
- 8 dkg sajt (még jobb ha füstölt)
- 1 tk lenmag
- 1 tk szezámmag
- 1 tk egész köménymag
Tetejére:
- 1 kevés
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 1 tk lenmag
- 1 tk szezámmag
- 1 tk egész köménymag
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a zsírt, a tejfölt, a tojások sárgáját, a sajtot is belereszeljük, beleszórjuk a magokat.
Jól összedolgozzuk. A tészta elég lágy, ez nem baj, csak ne legyen ragadós. Ha mégis az lenne, nagyon kevés lisztet dolgozhatunk bele, de nekem nem volt rá szükség.
A masszát egy éjszakára hűtőbe rakjuk. (Én erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, amiben volt még hely a kelésnek.) Másnap a sütőt előmelegítjük és két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra elnyújtjuk, késsel becsíkozzuk a tetejét. 1 cm széles és 10 cm hosszú rudakat vágunk lisztbe mártott, éles késsel, majd az előkészített tepsikbe rakjuk. Lekenjük a tetejüket vékonyan tojásfehérjével és megszórjuk a magokkal.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Egyszerű, nagyon finom, omlós, még másnap is puha sós. Természetesen a magvak ízlés szerint választhatók.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a hűtőben való pihentetést.
2 nagy tepsi rudacska lett ebből a tészta mennyiségből.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »


