Magvas kelt rudacskák recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 25 dkg margarin
- 1 ek tyúkzsír
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 kis pohár tejföl (175g)
- 8 dkg sajt (még jobb ha füstölt)
- 1 tk lenmag
- 1 tk szezámmag
- 1 tk egész köménymag
Tetejére:
- 1 kevés FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 1 tk lenmag
- 1 tk szezámmag
- 1 tk egész köménymag
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a zsírt, a tejfölt, a tojások sárgáját, a sajtot is belereszeljük, beleszórjuk a magokat.
Jól összedolgozzuk. A tészta elég lágy, ez nem baj, csak ne legyen ragadós. Ha mégis az lenne, nagyon kevés lisztet dolgozhatunk bele, de nekem nem volt rá szükség.
A masszát egy éjszakára hűtőbe rakjuk. (Én erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, amiben volt még hely a kelésnek.) Másnap a sütőt előmelegítjük és két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra elnyújtjuk, késsel becsíkozzuk a tetejét. 1 cm széles és 10 cm hosszú rudakat vágunk lisztbe mártott, éles késsel, majd az előkészített tepsikbe rakjuk. Lekenjük a tetejüket vékonyan tojásfehérjével és megszórjuk a magokkal.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Egyszerű, nagyon finom, omlós, még másnap is puha sós. Természetesen a magvak ízlés szerint választhatók.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a hűtőben való pihentetést.
2 nagy tepsi rudacska lett ebből a tészta mennyiségből.