Magvas kelt rudacskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 25 dkg margarin
  • 1 ek tyúkzsír
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kis pohár tejföl (175g)
  • 8 dkg sajt (még jobb ha füstölt)
  • 1 tk lenmag
  • 1 tk szezámmag
  • 1 tk egész köménymag

Tetejére:

  • 1 kevés tojásfehérje
  • 1 tk lenmag
  • 1 tk szezámmag
  • 1 tk egész köménymag

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a zsírt, a tejfölt, a tojások sárgáját, a sajtot is belereszeljük, beleszórjuk a magokat.

Jól összedolgozzuk. A tészta elég lágy, ez nem baj, csak ne legyen ragadós. Ha mégis az lenne, nagyon kevés lisztet dolgozhatunk bele, de nekem nem volt rá szükség.

A masszát egy éjszakára hűtőbe rakjuk. (Én erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, amiben volt még hely a kelésnek.) Másnap a sütőt előmelegítjük és két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra elnyújtjuk, késsel becsíkozzuk a tetejét. 1 cm széles és 10 cm hosszú rudakat vágunk lisztbe mártott, éles késsel, majd az előkészített tepsikbe rakjuk. Lekenjük a tetejüket vékonyan tojásfehérjével és megszórjuk a magokkal.

180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Egyszerű, nagyon finom, omlós, még másnap is puha sós. Természetesen a magvak ízlés szerint választhatók.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a hűtőben való pihentetést.
2 nagy tepsi rudacska lett ebből a tészta mennyiségből.