Libatöpörtyűs pogácsa kemencében recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 1 pohár tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 10 dkg libazsír
- 10 dkg libatöpörtyű
- 1 ek só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Elkészítése:
A töpörtyűt ledarálom, az élesztőt 1 dl tejben a cukorral felfuttatom.
Egy tálba szórom a lisztet, sózom, a közepébe mélyedést csinálok, beleteszem a töpörtyűt és a zsírt, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a maradék tejet. Összedolgozom a hozzávalókat, egy közepesen lágy masszát kapok, majd langyos helyen pihentetem fél órára.
Kelesztés után lisztezett munkalapra borítom, és fél cm vastagságúra nyújtom.
Megkenem az elkevert tojással, majd hajtogatom: a felső harmadot le, az alsó harmadot fel, majd a bal harmadot jobbra, végül a jobb harmadot balra hajtom.
Pihentetés nélkül újból kinyújtom fél cm vastagságúra, újból megkenem a tojással, és megismételem a hajtogatást. A hajtogatott tésztát pihentetés nélkül 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom, tetejét megkenem tojással, és éles késsel bekockázom.
Közepes méretű (3,5 cm) pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A maradékot összegyúrom, és azt is kiszaggatom.
Tepsire rakom, és meleg helyen 20 percig kelesztem, majd 200 fokos kemencébe tolom, vagy előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütöm.
A libatöpörtyűs pogácsa kemencében kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 17 g