Krumplis-hagymás pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sima liszt
- 1 jó nagy adag krumplipüré
- 50 g élesztő
- 3 nagyobb lilahagyma vagy sonkahagyma
- 2 ek sertészsír
- 175 g tejföl
- 1 tk só
- langyos víz
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a zsíron pár perc alatt megdinszteljük, ezután félretesszük hűlni.
A burgonyapürét 1 dl meleg vízzel, a sóval és a tejföllel simára keverjük.
Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk, hozzákeverjük a burgonyához és ezt a masszát összedolgozzuk a liszttel (a tészta állaga a krumplipüré függvénye, langyos víz, illetve liszt adagolása lehet, hogy kell hozzá!)
Szép puha, sima gombócot gyúrunk és 5 perc pihi után kb 1 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rákenjük a hagymát a zsírral együtt és behajtogatjuk.
25 percet pihentetjük, azután a hajtogatást még kétszer megismételjük 25 percenként.
A végén a hajtogatott tésztát kb 2 centi vastagságúra kisodorjuk, a tetejét éles késsel óvatosan, lazán becsíkozzuk és a pogácsákat kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve megkenjük tojással és előmelegített sütőben 190 fokon kb 15-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A szaggatás során megmaradt széleket-csücsköket összegyúrtam, vékonyra nyújtottam, megkentem tojással, megszórtam sóval és szezám maggal, derelyevágóval hosszúkás stanglira vágtam és ugyanígy megsütöttem. Finom, sós borkorcsolya lett belőlük! :)
Tipp:
Tavasszal, amikor a medvehagyma a korszakát éli, ez a recept azzal is tökéletes, sőt még talán finomab.