Krumplis-hagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sima liszt
  • 1 jó nagy adag krumplipüré
  • 50 g élesztő
  • 3 nagyobb lilahagyma vagy sonkahagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 175 g tejföl
  • 1 tk só
  • langyos víz
  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A hagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a zsíron pár perc alatt megdinszteljük, ezután félretesszük hűlni.

A burgonyapürét 1 dl meleg vízzel, a sóval és a tejföllel simára keverjük.

Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk, hozzákeverjük a burgonyához és ezt a masszát összedolgozzuk a liszttel (a tészta állaga a krumplipüré függvénye, langyos víz, illetve liszt adagolása lehet, hogy kell hozzá!)

Szép puha, sima gombócot gyúrunk és 5 perc pihi után kb 1 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rákenjük a hagymát a zsírral együtt és behajtogatjuk.

25 percet pihentetjük, azután a hajtogatást még kétszer megismételjük 25 percenként.

A végén a hajtogatott tésztát kb 2 centi vastagságúra kisodorjuk, a tetejét éles késsel óvatosan, lazán becsíkozzuk és a pogácsákat kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve megkenjük tojással és előmelegített sütőben 190 fokon kb 15-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A szaggatás során megmaradt széleket-csücsköket összegyúrtam, vékonyra nyújtottam, megkentem tojással, megszórtam sóval és szezám maggal, derelyevágóval hosszúkás stanglira vágtam és ugyanígy megsütöttem. Finom, sós borkorcsolya lett belőlük! :)

Tipp:

Tavasszal, amikor a medvehagyma a korszakát éli, ez a recept azzal is tökéletes, sőt még talán finomab.