Kolbászos-túrós pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg túró (v. juhtúró)
- 20 dkg margarin
- 2 tk só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+1 a kenéshez)
- 2 ek tejföl
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 15-20 dkg füstölt kolbász
Elkészítése:
Egy tálkába beleöntjük a langyos tejet, elkeverjük egy pici cukorral, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, és elmorzsoljuk benne a margarint.
Amikor már jó morzsalékos, hozzámorzsoljuk a túrót is, és jól összekeverjük.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, majd apró darabokra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a lisztes túróhoz. A közepébe kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük az egész tojást és a tejfölt, majd kézzel elkezdjük összedolgozni.
Végül jól összegyúrjuk a liszttel, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen. (Ne legyen se lágy, sem pedig kemény a tészta.) Meglisztezzük a tetejét, majd letakarjuk a tállal, amiben össze lett keverve, és egy órán át pihentetjük!
Ezután lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és éles késsel berácsozzuk a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezzük a pogácsákat.
Kb. 30 percig konyharuhával letakarva újrakelesztjük. Végül felvert egész tojással megkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
A kolbászos-túrós pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 26 g
Zsír: 18 g