Kolbászos-túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kolbászos-túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró (v. juhtúró)
  • 20 dkg margarin
  • 2 tk só
  • 1 tojás (+1 a kenéshez)
  • 2 ek tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 15-20 dkg füstölt kolbász

Elkészítése:

Egy tálkába beleöntjük a langyos tejet, elkeverjük egy pici cukorral, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt.

Egy tálba tesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, és elmorzsoljuk benne a margarint.
Amikor már jó morzsalékos, hozzámorzsoljuk a túrót is, és jól összekeverjük.

A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, majd apró darabokra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a lisztes túróhoz. A közepébe kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük az egész tojást és a tejfölt, majd kézzel elkezdjük összedolgozni.

Végül jól összegyúrjuk a liszttel, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen. (Ne legyen se lágy, sem pedig kemény a tészta.) Meglisztezzük a tetejét, majd letakarjuk a tállal, amiben össze lett keverve, és egy órán át pihentetjük!

Ezután lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és éles késsel berácsozzuk a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezzük a pogácsákat.

Kb. 30 percig konyharuhával letakarva újrakelesztjük. Végül felvert egész tojással megkenjük a tetejét.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.