Kolbászos pogácsa recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 150 ml hideg tej
- 1 teáskanál só
- 5-6 csepp ecet
- 1 szál debreceni kolbász felszeletelve (vagy más kolbász)
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- köménymag
Elkészítése:
Az élesztőt, a hideg tejet és a cukrot elkeverjük. A vajat egy kanál liszttel és az ecettel összegyúrjuk, majd kis téglalapot formázunk belőle, és félretesszük.
A lisztet a sóval elkeverjük, az élesztős résszel tésztává gyúrjuk, majd jól kidolgozzuk. A tésztát lisztezett asztalon kigömbölyítjük, majd fóliával letakarva 20-30 percig pihentetjük.
A tésztát háromszor akkorára nyújtjuk, mint amekkora a vajas tégla, majd a téglát a tészta közepére helyezzük, és a széleit kicsit felhajtjuk, hogy hajtogatáskor a vaj ne folyjon ki a szélén. Két oldalról behajtjuk a tésztát, ezzel beburkoljuk a vajas részt. 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és liszttel megszórva kinyújtjuk.
Elvégezzük rajta az első szimpla hajtást. Ez abból áll, hogy szemmel a tésztát 3 részre osztjuk, és a két szélső oldalát a közepére hajtjuk. Fél órát hagyjuk pihenni, majd ismét hajtunk rá egy szimplát, és újabb fél óra pihentetés után a műveletet megismételjük. (Ha tésztánk nem engedné nyújtani magát, kicsit több ideig kell pihentetni.)
Az utolsó hajtogatás után 1 órát pihentetjük, majd 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és két egyenlő négyzetre vágjuk. Az egyik lapot tojással megkenjük, és sorba rakjuk rajta a kolbászkarikákat.
A másik lappal lefedjük, és a kezünk élével elsimítjuk a köztes részt, majd pizzavágóval, vagy éles késsel feldaraboljuk.
A pogácsákat sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással, és megszórjuk köménymaggal. Langyos helyen kelesztjük (kb. 25 perc), majd 180-190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
Vendégvárásra, bulikra, vagy csak úgy ajánlom sok szeretettel.
A kolbászos pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 26 g
Zsír: 24 g