Kolbászos pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 150 ml hideg tej
  • 1 teáskanál só
  • 5-6 csepp ecet
  • 1 szál debreceni kolbász felszeletelve (vagy más kolbász)

Kenéshez:

  • 1 tojás

Tetejére:

  • köménymag

Elkészítése:

Az élesztőt, a hideg tejet és a cukrot elkeverjük. A vajat egy kanál liszttel és az ecettel összegyúrjuk, majd kis téglalapot formázunk belőle, és félretesszük.

A lisztet a sóval elkeverjük, az élesztős résszel tésztává gyúrjuk, majd jól kidolgozzuk. A tésztát lisztezett asztalon kigömbölyítjük, majd fóliával letakarva 20-30 percig pihentetjük.

A tésztát háromszor akkorára nyújtjuk, mint amekkora a vajas tégla, majd a téglát a tészta közepére helyezzük, és a széleit kicsit felhajtjuk, hogy hajtogatáskor a vaj ne folyjon ki a szélén. Két oldalról behajtjuk a tésztát, ezzel beburkoljuk a vajas részt. 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és liszttel megszórva kinyújtjuk.

Elvégezzük rajta az első szimpla hajtást. Ez abból áll, hogy szemmel a tésztát 3 részre osztjuk, és a két szélső oldalát a közepére hajtjuk. Fél órát hagyjuk pihenni, majd ismét hajtunk rá egy szimplát, és újabb fél óra pihentetés után a műveletet megismételjük. (Ha tésztánk nem engedné nyújtani magát, kicsit több ideig kell pihentetni.)

Az utolsó hajtogatás után 1 órát pihentetjük, majd 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és két egyenlő négyzetre vágjuk. Az egyik lapot tojással megkenjük, és sorba rakjuk rajta a kolbászkarikákat.

A másik lappal lefedjük, és a kezünk élével elsimítjuk a köztes részt, majd pizzavágóval, vagy éles késsel feldaraboljuk.

A pogácsákat sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással, és megszórjuk köménymaggal. Langyos helyen kelesztjük (kb. 25 perc), majd 180-190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Tipp:

Vendégvárásra, bulikra, vagy csak úgy ajánlom sok szeretettel.