Pékkifli recept
Hozzávalók 16 kiflihez:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 2 evőkanál burgonyapehely (el is hagyható)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 3 dl szódavíz ( sima víz is jó)
- 1 dl olaj
- 1 tk só
- 1 tk cukor
Töltelék:
- 5 dkg puha vaj
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Elkészítése:
A langyos tejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt megdagasztom a tésztát (ha nehezen kidolgozható lenne, nyugodtan adj hozzá még pár kanálnyi vizet). A kidagasztott tésztámat letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.
16 egyenlő részre vágom, gombócokat gömbölygetek belőlük és visszatakarva pihentetem a melegben még 15 percet.
Ezután oválisra nyújtom az első kis gömböt, a felső részén öt csíkban, (legyező alakban) éles késsel bevágom. Az ovális formám alsó részére kenek egy keveset a puha vajból. A vajas résztől kezdve feltekerem a tésztát, bevágott rész így a kifli tetejére kerül.
Ugyanígy megformázom többi kis gömböt is. Sütőpapíros vagy szilikonos lappal fedett tepsire teszem. Pihentetés újabb 30-40 percig, majd a tojás sárgájával lekenem őket, úgy, hogy vigyázok csak a bevágott felső rész legyen tojásos. Így szépen elkülönül a külső-és belső tészta színe :)
Előmelegített sütőben, 210 °C -on 15-20 perc alatt aranybarnára sül.
Tipp:
Még forrón átkenem vékonyan egy olajos ecsettel, szép fénylő lesz a külsejük :)