Pékkifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók 16 kiflihez:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely (el is hagyható)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 3 dl szódavíz ( sima víz is jó)
  • 1 dl olaj
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor

Töltelék:

  • 5 dkg puha vaj

Tetejére:

  • 1 tojás sárgája

Elkészítése:

A langyos tejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt megdagasztom a tésztát (ha nehezen kidolgozható lenne, nyugodtan adj hozzá még pár kanálnyi vizet). A kidagasztott tésztámat letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.

16 egyenlő részre vágom, gombócokat gömbölygetek belőlük és visszatakarva pihentetem a melegben még 15 percet.

Ezután oválisra nyújtom az első kis gömböt, a felső részén öt csíkban, (legyező alakban) éles késsel bevágom. Az ovális formám alsó részére kenek egy keveset a puha vajból. A vajas résztől kezdve feltekerem a tésztát, bevágott rész így a kifli tetejére kerül.

Ugyanígy megformázom többi kis gömböt is. Sütőpapíros vagy szilikonos lappal fedett tepsire teszem. Pihentetés újabb 30-40 percig, majd a tojás sárgájával lekenem őket, úgy, hogy vigyázok csak a bevágott felső rész legyen tojásos. Így szépen elkülönül a külső-és belső tészta színe :)

Előmelegített sütőben, 210 °C -on 15-20 perc alatt aranybarnára sül.

Tipp:

Még forrón átkenem vékonyan egy olajos ecsettel, szép fénylő lesz a külsejük :)