Kolbászos koszorú recept

Hozzávalók:
- 1/2 kg finomliszt
- 1/2 kg rétesliszt
- 3 ek zsír
- 1 ek rozmaringos fűszerolaj
- 1 szál enyhén csípős kolbász
- 2 ek mustár
- 1/2 csomag szárított porélesztő
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek só
- kevés frissen őrölt bors
- 3 ek tejföl
- a tészta kenéséhez extra szűz olíva olaj
- tetejére frissen őrölt bors és só
Elkészítése:
A finomlisztet, a réteslisztet az élesztővel összekeverjük, a zsírt, az olajat, a tejfölt, a bort és vizet hozzáadva 10 percig dagasztjuk kézzel, míg a tészta nem ragad az edény falára és a kezünkhöz sem. Ez hamarabb bekövetkezhet, mint más esetben, mert rétesliszt is van benne, valamint a zsiradékoktól hamarabb veszíti el ragacsosságát a tészta.
1 órát pihentjük, úgy, hogy konyharuhával letakarjuk, majd ismét átgyúrjuk. A tésztát több részre osztjuk és nagyobb vágódeszkán kb 1 cm vastagra lapogatjuk a kezünkkel. Ezután borospohárral kiszaggatjuk (természetesen a tésztát ki is nyújthatjuk és úgy is kiszaggathatjuk), majd a maradékot újból összegyúrjuk.
A kiszaggatott korongokat szétnyomkodjuk, közepébe az előzőleg feldarabolt és mustárba forgatott kolbászt teszünk, majd golyókat formálunk a tésztából.
Teflonos tortaformába tesszük a golyókat úgy, hogy érintkezzenek egymással. A forma megtartása miatt a közepébe sütésálló tálat tehetünk, kicsivel nagyobbat, mint a később használt edény, de akár az is maradhatott volna.
A koszorú tetejét extra szűz olíva olajjal megkenjük, majd sót és durva borsot őrölünk rá. 30 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, hogy a sütő aljába kevés vizet teszünk párologni.
Tipp:
Paprikás krumpli tálalásához készítettem, az edény köré. Nagy sikert aratott a zsűriben, nem utolsó sorban azért, mert illett egymáshoz a két étel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »