Kolbászos koszorú recept

Hozzávalók:
- 1/2 kg finomliszt
- 1/2 kg rétesliszt
- 3 ek zsír
- 1 ek rozmaringos fűszerolaj
- 1 szál enyhén csípős kolbász
- 2 ek mustár
- 1/2 csomag szárított porélesztő
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek só
- kevés frissen őrölt bors
- 3 ek tejföl
- a tészta kenéséhez extra szűz olíva olaj
- tetejére frissen őrölt bors és só
Elkészítése:
A finomlisztet, a réteslisztet az élesztővel összekeverjük, a zsírt, az olajat, a tejfölt, a bort és vizet hozzáadva 10 percig dagasztjuk kézzel, míg a tészta nem ragad az edény falára és a kezünkhöz sem. Ez hamarabb bekövetkezhet, mint más esetben, mert rétesliszt is van benne, valamint a zsiradékoktól hamarabb veszíti el ragacsosságát a tészta.
1 órát pihentjük, úgy, hogy konyharuhával letakarjuk, majd ismét átgyúrjuk. A tésztát több részre osztjuk és nagyobb vágódeszkán kb 1 cm vastagra lapogatjuk a kezünkkel. Ezután borospohárral kiszaggatjuk (természetesen a tésztát ki is nyújthatjuk és úgy is kiszaggathatjuk), majd a maradékot újból összegyúrjuk.
A kiszaggatott korongokat szétnyomkodjuk, közepébe az előzőleg feldarabolt és mustárba forgatott kolbászt teszünk, majd golyókat formálunk a tésztából.
Teflonos tortaformába tesszük a golyókat úgy, hogy érintkezzenek egymással. A forma megtartása miatt a közepébe sütésálló tálat tehetünk, kicsivel nagyobbat, mint a később használt edény, de akár az is maradhatott volna.
A koszorú tetejét extra szűz olíva olajjal megkenjük, majd sót és durva borsot őrölünk rá. 30 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, hogy a sütő aljába kevés vizet teszünk párologni.
Tipp:
Paprikás krumpli tálalásához készítettem, az edény köré. Nagy sikert aratott a zsűriben, nem utolsó sorban azért, mert illett egymáshoz a két étel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »