Kolbászos koszorú recept

Hozzávalók:
- 1/2 kg finomliszt
- 1/2 kg rétesliszt
- 3 ek zsír
- 1 ek rozmaringos fűszerolaj
- 1 szál enyhén csípős kolbász
- 2 ek mustár
- 1/2 csomag szárított porélesztő
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek só
- kevés frissen őrölt bors
- 3 ek tejföl
- a tészta kenéséhez extra szűz olíva olaj
- tetejére frissen őrölt bors és só
Elkészítése:
A finomlisztet, a réteslisztet az élesztővel összekeverjük, a zsírt, az olajat, a tejfölt, a bort és vizet hozzáadva 10 percig dagasztjuk kézzel, míg a tészta nem ragad az edény falára és a kezünkhöz sem. Ez hamarabb bekövetkezhet, mint más esetben, mert rétesliszt is van benne, valamint a zsiradékoktól hamarabb veszíti el ragacsosságát a tészta.
1 órát pihentjük, úgy, hogy konyharuhával letakarjuk, majd ismét átgyúrjuk. A tésztát több részre osztjuk és nagyobb vágódeszkán kb 1 cm vastagra lapogatjuk a kezünkkel. Ezután borospohárral kiszaggatjuk (természetesen a tésztát ki is nyújthatjuk és úgy is kiszaggathatjuk), majd a maradékot újból összegyúrjuk.
A kiszaggatott korongokat szétnyomkodjuk, közepébe az előzőleg feldarabolt és mustárba forgatott kolbászt teszünk, majd golyókat formálunk a tésztából.
Teflonos tortaformába tesszük a golyókat úgy, hogy érintkezzenek egymással. A forma megtartása miatt a közepébe sütésálló tálat tehetünk, kicsivel nagyobbat, mint a később használt edény, de akár az is maradhatott volna.
A koszorú tetejét extra szűz olíva olajjal megkenjük, majd sót és durva borsot őrölünk rá. 30 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, hogy a sütő aljába kevés vizet teszünk párologni.
Tipp:
Paprikás krumpli tálalásához készítettem, az edény köré. Nagy sikert aratott a zsűriben, nem utolsó sorban azért, mert illett egymáshoz a két étel.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »