Kolbászos koszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 1/2 kg rétesliszt
  • 3 ek zsír
  • 1 ek rozmaringos fűszerolaj
  • 1 szál enyhén csípős kolbász
  • 2 ek mustár
  • 1/2 csomag szárított porélesztő
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek só
  • kevés frissen őrölt bors
  • 3 ek tejföl
  • a tészta kenéséhez extra szűz olíva olaj
  • tetejére frissen őrölt bors és só

Elkészítése:

A finomlisztet, a réteslisztet az élesztővel összekeverjük, a zsírt, az olajat, a tejfölt, a bort és vizet hozzáadva 10 percig dagasztjuk kézzel, míg a tészta nem ragad az edény falára és a kezünkhöz sem. Ez hamarabb bekövetkezhet, mint más esetben, mert rétesliszt is van benne, valamint a zsiradékoktól hamarabb veszíti el ragacsosságát a tészta.

1 órát pihentjük, úgy, hogy konyharuhával letakarjuk, majd ismét átgyúrjuk. A tésztát több részre osztjuk és nagyobb vágódeszkán kb 1 cm vastagra lapogatjuk a kezünkkel. Ezután borospohárral kiszaggatjuk (természetesen a tésztát ki is nyújthatjuk és úgy is kiszaggathatjuk), majd a maradékot újból összegyúrjuk.

A kiszaggatott korongokat szétnyomkodjuk, közepébe az előzőleg feldarabolt és mustárba forgatott kolbászt teszünk, majd golyókat formálunk a tésztából.

Teflonos tortaformába tesszük a golyókat úgy, hogy érintkezzenek egymással. A forma megtartása miatt a közepébe sütésálló tálat tehetünk, kicsivel nagyobbat, mint a később használt edény, de akár az is maradhatott volna.

A koszorú tetejét extra szűz olíva olajjal megkenjük, majd sót és durva borsot őrölünk rá. 30 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, hogy a sütő aljába kevés vizet teszünk párologni.

Tipp:

Paprikás krumpli tálalásához készítettem, az edény köré. Nagy sikert aratott a zsűriben, nem utolsó sorban azért, mert illett egymáshoz a két étel.