Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kelt leveles rudak recept

Kelt leveles rudak
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 2 púpos tk só
    • 2 dl víz
    • 3 dkg friss élesztő
    • 1 tk cukor
    • 1 ek étolaj
    • 12 dkg tejföl
    • 25 dkg margarin a hajtogatáshoz
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája lekenéshez
    • 5 dkg sajt a tetejére

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a tejfölt, az olajat. Alaposan kidagasztjuk.

    Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk.

    A margarint habosra kavarjuk, majd a felét egy kanál domború oldalával a tésztára kenjük.

    A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

    Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.

    Ismét elnyújtjuk és megkenjük a maradék margarinnal. A fenti hajtogatást megismételjük, megint 20 percet pihentetjük.

    Ujjnyi vastagra elnyújtjuk. (A szélét tetszés szerint levághatjuk.) Egy lisztbe mártott éles késsel rudakat vágunk.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb. Amíg a sütőt előmelegítjük, kb. 20 percet kel még a tepsiben. Egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, de ne engedjük a rudak oldalára lecsorogni.

    A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 190 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    20 db rudacska lett ebből az adag tésztából.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá