Kelt leveles rudak recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 púpos tk só
- 2 dl víz
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 ek étolaj
- 12 dkg tejföl
- 25 dkg margarin a hajtogatáshoz
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája lekenéshez
- 5 dkg sajt a tetejére
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a tejfölt, az olajat. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk.
A margarint habosra kavarjuk, majd a felét egy kanál domború oldalával a tésztára kenjük.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Ismét elnyújtjuk és megkenjük a maradék margarinnal. A fenti hajtogatást megismételjük, megint 20 percet pihentetjük.
Ujjnyi vastagra elnyújtjuk. (A szélét tetszés szerint levághatjuk.) Egy lisztbe mártott éles késsel rudakat vágunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb. Amíg a sütőt előmelegítjük, kb. 20 percet kel még a tepsiben. Egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, de ne engedjük a rudak oldalára lecsorogni.
A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 190 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
20 db rudacska lett ebből az adag tésztából.