Kelt leveles rudak recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 púpos tk só
- 2 dl víz
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 ek étolaj
- 12 dkg tejföl
- 25 dkg margarin a hajtogatáshoz
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája lekenéshez - 5 dkg sajt a tetejére
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a tejfölt, az olajat. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk.
A margarint habosra kavarjuk, majd a felét egy kanál domború oldalával a tésztára kenjük.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Ismét elnyújtjuk és megkenjük a maradék margarinnal. A fenti hajtogatást megismételjük, megint 20 percet pihentetjük.
Ujjnyi vastagra elnyújtjuk. (A szélét tetszés szerint levághatjuk.) Egy lisztbe mártott éles késsel rudakat vágunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb. Amíg a sütőt előmelegítjük, kb. 20 percet kel még a tepsiben. Egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, de ne engedjük a rudak oldalára lecsorogni.
A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 190 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
20 db rudacska lett ebből az adag tésztából.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

