Kelt leveles rudak

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Kelt leveles rudak

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 púpos tk só
  • 2 dl víz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek étolaj
  • 12 dkg tejföl
  • 25 dkg margarin a hajtogatáshoz
  • 1 tojás sárgája lekenéshez
  • 5 dkg sajt a tetejére

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a tejfölt, az olajat. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk.

A margarint habosra kavarjuk, majd a felét egy kanál domború oldalával a tésztára kenjük.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.

Ismét elnyújtjuk és megkenjük a maradék margarinnal. A fenti hajtogatást megismételjük, megint 20 percet pihentetjük.

Ujjnyi vastagra elnyújtjuk. (A szélét tetszés szerint levághatjuk.) Egy lisztbe mártott éles késsel rudakat vágunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb. Amíg a sütőt előmelegítjük, kb. 20 percet kel még a tepsiben. Egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, de ne engedjük a rudak oldalára lecsorogni.

A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 190 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

20 db rudacska lett ebből az adag tésztából.