Káposztás hajtogatott pogácsa recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 10 dkg tyúkzsír
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
- 1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
- 5-6 ek olaj
- 1 kk só
- 1 csapott kk őrölt bors
Lekenéshez:
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk,majd megint hajtogatjuk. Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés. Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Előmelegítjük a sütőt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Tipp:
Nagyon könnyű, puha finomság, 20 db pogácsa.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »