Káposztás hajtogatott pogácsa recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 10 dkg tyúkzsír
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 3 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
- 1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
- 5-6 ek olaj
- 1 kk só
- 1 csapott kk őrölt bors
Lekenéshez:
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk,majd megint hajtogatjuk. Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés. Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Előmelegítjük a sütőt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Tipp:
Nagyon könnyű, puha finomság, 20 db pogácsa.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

