Káposztás hajtogatott pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Káposztás hajtogatott pogácsa

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 10 dkg tyúkzsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 3 púpos ek tejföl

Hajtogatáshoz:

  • 1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
  • 5-6 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 csapott kk őrölt bors

Lekenéshez:

  • 1 kisebb tojás felverve

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt.

Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk,majd megint hajtogatjuk. Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés. Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Előmelegítjük a sütőt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Tipp:

Nagyon könnyű, puha finomság, 20 db pogácsa.