Káposztás béles recept
Hozzávalók:
Töltelék:
- 2 kg fejes káposzta
- 1 ek só
- 2 ek zsír
- fél kk őrölt bors
Tészta:
- 750 g liszt
- 200 g sertészsír
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS,
- 2 tk só
- 2-2,5 dl langyos víz
Tetejére:
- 30 g olvasztott zsír
Elkészítése:
Töltelék:
A káposzta torzsáját kiszedjük, majd felkockázzuk és géppel összeaprítjuk, vagy lereszeljük. Lesózzuk, fél órára félretesszük, majd kissé kinyomkodjuk. Hevített zsíron lepirítjuk, borsózzuk, majd kihűtjük.
Tészta:
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, a sóval, tojással és összedolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy félkeménységű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk és mindegyiket kisodorjuk 22 cm szélesre és 0,5 cm vastagra.
Megkenjük a töltelékkel, 1 cm-t behajtunk mindkét oldalából, majd feltekerjük, kicsit lenyomkodjuk, majd 4 db-ra vágjuk (5-6 cm-esek).
A kapott béleseket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket olvasztott zsírral megkenjük és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük. Ha kész, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Sütési hőfok / idő /mód: 190°C / 50 perc / alul-felül sütés