Káposztás béles

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Káposztás béles

Hozzávalók:
Töltelék:

  • 2 kg fejes káposzta
  • 1 ek só
  • 2 ek zsír
  • fél kk őrölt bors

Tészta:

  • 750 g liszt
  • 200 g sertészsír
  • 1 tojás,
  • 2 tk só
  • 2-2,5 dl langyos víz

Tetejére:

  • 30 g olvasztott zsír

Elkészítése:

Töltelék:

A káposzta torzsáját kiszedjük, majd felkockázzuk és géppel összeaprítjuk, vagy lereszeljük. Lesózzuk, fél órára félretesszük, majd kissé kinyomkodjuk. Hevített zsíron lepirítjuk, borsózzuk, majd kihűtjük.

Tészta:

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, a sóval, tojással és összedolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy félkeménységű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk és mindegyiket kisodorjuk 22 cm szélesre és 0,5 cm vastagra.

Megkenjük a töltelékkel, 1 cm-t behajtunk mindkét oldalából, majd feltekerjük, kicsit lenyomkodjuk, majd 4 db-ra vágjuk (5-6 cm-esek).

A kapott béleseket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket olvasztott zsírral megkenjük és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük. Ha kész, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Sütési hőfok / idő /mód: 190°C / 50 perc / alul-felül sütés