Húsvéti sós kalács recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 natúr joghurt (125 g)
- 5 dkg vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 1 tk cukor
- 2 tk só
Töltelék:
- 20 dkg főtt, füstölt sonka
- 5 db főtt
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 ek tejföl
- 2 tk mustár
- 2 ek kukoricaliszt
- só
- őrölt bors
Kenéshez:
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Tészta készítése:
A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot. Félretesszük és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
A vajat olvasszuk meg, hűtsük le és keverjük simára a tojássárgákkal. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a joghurtot, a vajas-tojássárgás keveréket és az időközben felfutott élesztőt. Robotgéppel 5-6 percet dagasszuk fényesre a tésztát.
A tésztát tegyük egy kilisztezett tálba, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.
Töltelék készítése:
A főtt és teljesen kihűlt sonkát kis darabokra felvágjuk. A főtt tojásokat pucoljuk meg, és szintén vágjuk apróra.
A tejfölt keverjük ki a mustárral, a kukoricaliszttel, sóval és borssal. Forgassuk bele a feldarabolt főtt tojást és óvatosan forgassuk össze.
Összeállítás:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagra, de ne hosszabbra, mint a kuglóf forma kerülete. Kenjük meg a tojásos keverékkel, majd szórjuk meg az apróra vágott sonkával.
A hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük, majd átemeljük egy 24 cm-es, kizsírozott, liszttel megszórt kuglófformába. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk további 30 percet kelni.
Ezután kenjük le felvert tojással, majd helyezzük 160-170 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45-50 perc alatt süssük szép pirosra. (Én 150 fok légkeveréssel sütöttem.)
A megsült kalácsot hagyjuk a formában néhány percet hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen, mielőtt szeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »