Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Húsvéti sós kalács recept

Húsvéti sós kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 40 dkg liszt
    • 2 dkg élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 natúr joghurt (125 g)
    • 5 dkg vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 1 tk cukor
    • 2 tk só

    Töltelék:

    • 20 dkg főtt, füstölt sonka
    • 5 db főtt  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2-3 ek tejföl
    • 2 tk mustár
    • 2 ek kukoricaliszt
    • őrölt bors

    Kenéshez:

    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    Tészta készítése:

    A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot. Félretesszük és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

    A vajat olvasszuk meg, hűtsük le és keverjük simára a tojássárgákkal. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a joghurtot, a vajas-tojássárgás keveréket és az időközben felfutott élesztőt. Robotgéppel 5-6 percet dagasszuk fényesre a tésztát.

    A tésztát tegyük egy kilisztezett tálba, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.

    Töltelék készítése:

    A főtt és teljesen kihűlt sonkát kis darabokra felvágjuk. A főtt tojásokat pucoljuk meg, és szintén vágjuk apróra.

    A tejfölt keverjük ki a mustárral, a kukoricaliszttel, sóval és borssal. Forgassuk bele a feldarabolt főtt tojást és óvatosan forgassuk össze.

    Összeállítás:

    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagra, de ne hosszabbra, mint a kuglóf forma kerülete. Kenjük meg a tojásos keverékkel, majd szórjuk meg az apróra vágott sonkával.

    A hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük, majd átemeljük egy 24 cm-es, kizsírozott, liszttel megszórt kuglófformába. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk további 30 percet kelni.

    Ezután kenjük le felvert tojással, majd helyezzük 160-170 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45-50 perc alatt süssük szép pirosra. (Én 150 fok légkeveréssel sütöttem.)

    A megsült kalácsot hagyjuk a formában néhány  percet hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen, mielőtt szeleteljük.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá