Húsvéti sós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 natúr joghurt (125 g)
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárga
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só

Töltelék:

  • 20 dkg főtt, füstölt sonka
  • 5 db főtt tojás
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 tk mustár
  • 2 ek kukoricaliszt
  • őrölt bors

Kenéshez:

  • 1 kisebb tojás

Elkészítése:

Tészta készítése:

A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot. Félretesszük és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

A vajat olvasszuk meg, hűtsük le és keverjük simára a tojássárgákkal. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a joghurtot, a vajas-tojássárgás keveréket és az időközben felfutott élesztőt. Robotgéppel 5-6 percet dagasszuk fényesre a tésztát.

A tésztát tegyük egy kilisztezett tálba, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.

Töltelék készítése:

A főtt és teljesen kihűlt sonkát kis darabokra felvágjuk. A főtt tojásokat pucoljuk meg, és szintén vágjuk apróra.

A tejfölt keverjük ki a mustárral, a kukoricaliszttel, sóval és borssal. Forgassuk bele a feldarabolt főtt tojást és óvatosan forgassuk össze.

Összeállítás:

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagra, de ne hosszabbra, mint a kuglóf forma kerülete. Kenjük meg a tojásos keverékkel, majd szórjuk meg az apróra vágott sonkával.

A hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük, majd átemeljük egy 24 cm-es, kizsírozott, liszttel megszórt kuglófformába. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk további 30 percet kelni.

Ezután kenjük le felvert tojással, majd helyezzük 160-170 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45-50 perc alatt süssük szép pirosra. (Én 150 fok légkeveréssel sütöttem.)

A megsült kalácsot hagyjuk a formában néhány  percet hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen, mielőtt szeleteljük.