Házi sós kifli és zsemle recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 68 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- 2 dkg kristálycukor
- 2 dkg tejpor
- 2 dkg olvasztott vaj
- 4,5 dl langyos tej
Tetejére:
- nagy szemű só
- szezámmag
- köménymag
- lenmag
Elkészítése:
A tejből elveszünk 1,5 dl-t és a cukorral együtt megmelegítjük. Hozzáadjuk az élesztőt, amit felfuttatunk benne. Eközben egy tálba öntjük a többi hozzávalót: lisztet, olvasztott vajat, sót, langyos tejet majd hozzákeverjük az élesztőt is.
Addig gyúrjuk, amik a tál széléről el nem válik a tészta. Ezután letakarva meleg helyen pihentetjük nagyjából 1 órán keresztül. A tészta ezalatt szépen megnő. A tésztát két részre osztjuk, egyenként fél centi vastag kerek formára nyújtjuk és pizzavágó vagy kés segítségével 8 cikkre osztjuk. Kívülről befelé haladva feltekerjük.
A másik kupac tésztából készíthetünk zsemlét is. Ehhez a tésztát 8 kis golyóra osztjuk, formázzuk. A tetejét is bevághatjuk, de nem szükséges. A fél kész kifliket és zsemléket sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük vízzel és megszórjuk ízlés szerint sóval, vagy szezámmaggal stb.
Előmelegített sütőben 13-15 perc alatt sütjük készre. Kicsit várjunk míg kihűl, utána lehet fogyasztani. A zsemlének valamivel több idő kell. Nagyon szépen átsülnek a belseje pedig finom puha marad.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »