Házi sós kifli és zsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 68 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2 dkg tejpor
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 4,5 dl langyos tej

Tetejére:

  • nagy szemű só
  • szezámmag
  • köménymag
  • lenmag

Elkészítése:

A tejből elveszünk 1,5 dl-t és a cukorral együtt megmelegítjük. Hozzáadjuk az élesztőt, amit felfuttatunk benne. Eközben egy tálba öntjük a többi hozzávalót: lisztet, olvasztott vajat, sót, langyos tejet majd hozzákeverjük az élesztőt is.

Addig gyúrjuk, amik a tál széléről el nem válik a tészta. Ezután letakarva meleg helyen pihentetjük nagyjából 1 órán keresztül. A tészta ezalatt szépen megnő. A tésztát két részre osztjuk, egyenként fél centi vastag kerek formára nyújtjuk és pizzavágó vagy kés segítségével 8 cikkre osztjuk. Kívülről befelé haladva feltekerjük.

A másik kupac tésztából készíthetünk zsemlét is. Ehhez a tésztát 8 kis golyóra osztjuk, formázzuk. A tetejét is bevághatjuk, de nem szükséges. A fél kész kifliket és zsemléket sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük vízzel és megszórjuk ízlés szerint sóval, vagy szezámmaggal stb.

Előmelegített sütőben 13-15 perc alatt sütjük készre. Kicsit várjunk míg kihűl, utána lehet fogyasztani. A zsemlének valamivel több idő kell. Nagyon szépen átsülnek a belseje pedig finom puha marad.