Diétás tejfölös-túrós pogácsa recept
Hozzávalók:
Száraz:
- 125 g durumbúza liszt
- 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (lehet használni barna és/vagy fehér tk. tönkölybúzalisztet is, egészben vagy különböző arányokban is)
- 13 g só
- 15 g élesztő vagy ennek megfelelő mennyiségű instant élesztőpor: Dr. Oetkerből 4 g
Nedves:
- 250 g zsírszegény tehéntúró
- 100 g zsírszegény tejföl
Opcionális:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva a kenegetéshez: fehérje (a tésztát hajtogatás közben megkenni) + sárgája (sütés előtt a tetejét megkenni)
Elkészítése:
A túrót villával széttörjük. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd beleöntjük a túrót és a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. Megpihentjük a hűtőben min. 20 percig. Ha több óráig (akár 10-12 órán át) pihentetjük, érdemes alufóliával vagy folpack-kal is lefedni, hogy ne száradjon ki a tészta.
A pihentetés után átgyúrjuk és kinyújtjuk a tésztát. Érdemes alul-felül lisztezni, mert ragadhat. Az egyik felét nagyon vékonyan, de alaposan megkenjük a tojásfehérjével. (Ez el is maradhat.) Ráhajtom a tészta másik felét. Megint kinyújtom, majd 2-3-szor ezt megismételjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és beirdaljuk. Pici (max. 4 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Beletesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Megkenjük a felvert tojássárjájával, és megszórjuk sajttal és/vagy magokkal. A tepsiben még pihentetjük 10 percig. Előmelegített gázsütőben 4-es fokozaton sütjük 15 percig, míg szép aranybarna színük nem lesz.
Tipp:
Fel lehet dobni:
– megkenés után megszórhatjuk lenmaggal, szezámmaggal vagy más maggal
– reszelhetünk rá light sajtot.
1 adag: kb. > 1 tepsi ~ 55 db kicsi pogácsa (de ez a szaggató méretétől és a tészta vastagságától is függ!)