Diétás tejfölös-túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Diétás tejfölös-túrós pogácsa

Hozzávalók:

Száraz:

  • 125 g durumbúza liszt
  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (lehet használni barna és/vagy fehér tk. tönkölybúzalisztet is, egészben vagy különböző arányokban is)
  • 13 g só
  • 15 g élesztő vagy ennek megfelelő mennyiségű instant élesztőpor: Dr. Oetkerből 4 g

Nedves:

  • 250 g zsírszegény tehéntúró
  • 100 g zsírszegény tejföl

Opcionális:

  • 1 db tojás szétválasztva a kenegetéshez: fehérje (a tésztát hajtogatás közben megkenni) + sárgája (sütés előtt a tetejét megkenni)

Elkészítése:

A túrót villával széttörjük. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd beleöntjük a túrót és a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. Megpihentjük a hűtőben min. 20 percig. Ha több óráig (akár 10-12 órán át) pihentetjük, érdemes alufóliával vagy folpack-kal is lefedni, hogy ne száradjon ki a tészta.

A pihentetés után átgyúrjuk és kinyújtjuk a tésztát. Érdemes alul-felül lisztezni, mert ragadhat. Az egyik felét nagyon vékonyan, de alaposan megkenjük a tojásfehérjével. (Ez el is maradhat.) Ráhajtom a tészta másik felét. Megint kinyújtom, majd 2-3-szor ezt megismételjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és beirdaljuk. Pici (max. 4 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Beletesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Megkenjük a felvert tojássárjájával, és megszórjuk sajttal és/vagy magokkal. A tepsiben még pihentetjük 10 percig. Előmelegített gázsütőben 4-es fokozaton sütjük 15 percig, míg szép aranybarna színük nem lesz.

Tipp:

Fel lehet dobni:
– megkenés után megszórhatjuk lenmaggal, szezámmaggal vagy más maggal
– reszelhetünk rá light sajtot.

1 adag: kb. > 1 tepsi ~ 55 db kicsi pogácsa (de ez a szaggató méretétől és a tészta vastagságától is függ!)