Burgonyás uzsonna csavart recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 1 nagyobb méretű krumpli (kb 15 dkg)
Tetejére:
- 1 tk szezámmag
Elkészítése:
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk.
Minden tésztát kb 50 cm hosszú rúddá sodrunk. A rudakat középen U alakban behajtjuk. A két tésztaszálat egymáson körbe csavarjuk. A tészta alján a két véget összecsípjük, és alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsi fektetjük.
A sütőt előmelegítjük. A csavarokat 20 percet hagyjuk kelni. Lespricceljük vízzel, megszórjuk szezámmaggal.
25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
8 db csavar készült ebből az adag tésztából. Finom, puha tésztájával kiváló alapanyaga lehet szendvicseknek, de virslivel kínálva akár hot-dog is készíthető belőle.
Légmentesen elzárt helyen sokáig puha marad.