Burgonyás uzsonna csavart

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Burgonyás uzsonna csavart

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 nagyobb méretű krumpli (kb 15 dkg)

Tetejére:

  • 1 tk szezámmag

Elkészítése:

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egy krumpli törővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk.

Minden tésztát kb 50 cm hosszú rúddá sodrunk. A rudakat középen U alakban behajtjuk. A két tésztaszálat egymáson körbe csavarjuk. A tészta alján a két véget összecsípjük, és alulra fordítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsi fektetjük.

A sütőt előmelegítjük. A csavarokat 20 percet hagyjuk kelni. Lespricceljük vízzel, megszórjuk szezámmaggal.

25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

8 db csavar készült ebből az adag tésztából. Finom, puha tésztájával kiváló alapanyaga lehet szendvicseknek, de virslivel kínálva akár hot-dog is készíthető belőle.
Légmentesen elzárt helyen sokáig puha marad.