Burgonyás omlós keksz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Kb. 30 kisebb darabhoz:
- 15 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
- 15 dkg hideg vaj
- 15 dkg főtt, áttört, hideg burgonya
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a tetejére
- 1 tk só
- 1 nagy csipet frissen őrölt fekete bors
- különféle magok a tetejére (mák, szezám, kömény)
Elkészítése:
A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzádolgozzuk a főtt burgonyát, a sót és a borsot. Ha nagyon ragacsos, adhatunk még hozzá kevés lisztet. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük körülbelül egy órára.
Miután eleget pihent, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, különféle sütemény formákkal kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A kimaradt tésztát újra összegyúrjuk, és újra formázzuk, míg el nem fogy. Amíg az első adag sül, addig a tésztát tegyük vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel nagyon, mert hidegen könnyebb vele dolgozni.
A tetejüket felvert tojással lekenjük, és tetszés szerint meghintjük különféle magokkal.
Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A burgonyás omlós keksz kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 24 g