Burgonyás omlós keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Burgonyás omlós keksz

Hozzávalók:

Kb. 30 kisebb darabhoz:

  • 15 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
  • 15 dkg hideg vaj
  • 15 dkg főtt, áttört, hideg burgonya
  • 1 tojás a tetejére
  • 1 tk só
  • 1 nagy csipet frissen őrölt fekete bors
  • különféle magok a tetejére (mák, szezám, kömény)

Elkészítése:

A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzádolgozzuk a főtt burgonyát, a sót és a borsot. Ha nagyon ragacsos, adhatunk még hozzá kevés lisztet. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük körülbelül egy órára.

Miután eleget pihent, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, különféle sütemény formákkal kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A kimaradt tésztát újra összegyúrjuk, és újra formázzuk, míg el nem fogy. Amíg az első adag sül, addig a tésztát tegyük vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel nagyon, mert hidegen könnyebb vele dolgozni.

A tetejüket felvert tojással lekenjük, és tetszés szerint meghintjük különféle magokkal.

Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.