Zöldséges hússal töltött karajtekercs recept

Hozzávalók:
- Kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
- 250g darált sertéscomb
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kisebb szál sárgarépa
- 1 dl zöldborsó
- 1 kisebb kaliforniai paprika negyede
- 1 marék zsemlemorzsa
- 200g bacon szalonna
- 1 ek zsír
- 0,5 dl víz
- 1 tk házi ételízesítő
Elkészítése:
A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás részt, azt levágjuk.
A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk fejjel lefelé és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy. (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
Meghintjük sóval és borssal.
A sárgarépát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben éppen roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A paprikát pedig apróra daraboljuk.
A darált húst ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tojást, a paprikát, a kihűlt és lecsepegett borsót és sárgarépát. Mivel elég lágy a massza, ezért egy marék zsemlemorzsát is beledolgozunk.
A kiterített karajon szétnyomkodjuk a zöldséges húst, majd a szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a széle rész alulra essen.
A bacon szalonnát kiterítjük úgy, hogy a szeletek egy egész kicsit fedjék egymást. Ráfektetjük a töltött húst, majd beletekerjük a szalonnába.
Egy magasabb falú kenyérsütő formát kikenünk zsírral és belefektetjük a húst. Öntünk mellé egy kevés vizet, amibe szórunk némi házi ételízesítőt.
Alufóliával lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőben lefedve, hőlégkeveréssel kb. 75 percet puhítjuk, majd az alufóliát eltávolítva, (ha sok a leve, akkor nagy részét érdemes leönteni) további 25 percet pirítjuk.
Kiemeljük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szépen szeletelhető.
Tipp:
Amikor vendégek érkeznek, igyekszem előre dolgozni a konyhában. Mindig készül olyan fogás, ami előző nap megsüthető és a vendéglátás előtt csak a szeletelés, illetve a tálalás van hátra. Ilyen ez a húsos étel is. Krumpli salátát kínáltam hozzá, amit szintén előre el lehet készíteni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »