Zöldséges hússal töltött karajtekercs

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Zöldséges hússal töltött karajtekercs

Hozzávalók:

  • Kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
  • 250g darált sertéscomb
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 kisebb tojás
  • 1 kisebb szál sárgarépa
  • 1 dl zöldborsó
  • 1 kisebb kaliforniai paprika negyede
  • 1 marék zsemlemorzsa
  • 200g bacon szalonna
  • 1 ek zsír
  • 0,5 dl víz
  • 1 tk házi ételízesítő

Elkészítése:

A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás részt, azt levágjuk.

A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.

Ezután megfordítjuk fejjel lefelé és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy.  (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)

A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.

Meghintjük sóval és borssal.

A sárgarépát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben éppen roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A paprikát pedig apróra daraboljuk.

A darált húst ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tojást, a paprikát, a kihűlt és lecsepegett borsót és sárgarépát. Mivel elég lágy a massza, ezért egy marék zsemlemorzsát is beledolgozunk.

A kiterített karajon szétnyomkodjuk a zöldséges húst, majd a szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a széle rész alulra essen.

A bacon szalonnát kiterítjük úgy, hogy a szeletek egy egész kicsit fedjék egymást. Ráfektetjük a töltött húst, majd beletekerjük a szalonnába.

Egy magasabb falú kenyérsütő formát kikenünk zsírral és belefektetjük a húst. Öntünk mellé egy kevés vizet, amibe szórunk némi házi ételízesítőt.

Alufóliával lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőben lefedve, hőlégkeveréssel kb. 75 percet puhítjuk, majd az alufóliát eltávolítva, (ha sok a leve, akkor nagy részét érdemes leönteni) további 25 percet pirítjuk.

Kiemeljük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szépen szeletelhető.

Tipp:

Amikor vendégek érkeznek, igyekszem előre dolgozni a konyhában. Mindig készül olyan fogás, ami előző nap megsüthető és a vendéglátás előtt csak a szeletelés, illetve a tálalás van hátra. Ilyen ez a húsos étel is. Krumpli salátát kínáltam hozzá, amit szintén előre el lehet készíteni.