Toszkán tüdő recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg borjú, vagy sertéstüdő
Abáláshoz:
- Só
- babérlevél
- rozmaring
- ecet
- szemes bors
- köménymag
A főzéshez:
- Só
- őrölt bors
- 2 fej hagyma
- 3 derezd fokhagyma
- morzsolt bazsalikom
- koriander zöld
- 1 ek mustár
- 1 dl fehérbor
- 1 tk vörösborecet
- 1 tk cukor
- 3 dl paradicsompüré
Elkészítése:
A tüdőt ökölnyi darabokra vágjuk, többször leöblítjük. Annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük abálni, 1 ½, 2 óráig.
Ha van lehetőség lesúlyozni a tüdőt, tegyük meg az elején. Én pl: edényalátét ráccsal súlyoztam.
Sóból 1 ek. 5 babérlevél, 1 ek. 10%-os ecet, rozmaring ízlés szerint, pár szem bors kell hozzá.
Ha a tüdő megabálódott, lehűtjük, majd csíkokra vágjuk.
Abálás közben apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, és kevés olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a felszeletelt tüdőt, a fehérbort, és annyi abálólevet, hogy éppen ellepje. A mustárt, cukrot, vörösborecetet, (lehet más is) paradicsompürét szintén hozzáadjuk, és addig főzzük amíg a hagyma majdnem szétfő.
A főzés végéhez közeledve hozzáadjuk a bazsalikomot, és koriander zöldet (lehet petrezselyem is). Fokhagymás pirítóssal tálaljuk, de adhatunk hozzá tésztát, zsemlegombócot is. Jó étvágyat!