Toszkán tüdő

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg borjú, vagy sertéstüdő

Abáláshoz:

  • babérlevél
  • rozmaring
  • ecet
  • szemes bors
  • köménymag

A főzéshez:

  • őrölt bors
  • 2 fej hagyma
  • 3 derezd fokhagyma
  • morzsolt bazsalikom
  • koriander zöld
  • 1 ek mustár
  • 1 dl fehérbor
  • 1 tk vörösborecet
  • 1 tk cukor
  • 3 dl paradicsompüré

Elkészítése:

A tüdőt ökölnyi darabokra vágjuk, többször leöblítjük. Annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük abálni, 1 ½, 2 óráig.

Ha van lehetőség lesúlyozni a tüdőt, tegyük meg az elején. Én pl: edényalátét ráccsal súlyoztam.

Sóból 1 ek. 5 babérlevél, 1 ek. 10%-os ecet, rozmaring ízlés szerint, pár szem bors kell hozzá.

Ha a tüdő megabálódott, lehűtjük, majd csíkokra vágjuk.

Abálás közben apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, és kevés olajon üvegesre pároljuk.

Hozzáadjuk a felszeletelt tüdőt, a fehérbort, és annyi abálólevet, hogy éppen ellepje. A mustárt, cukrot, vörösborecetet, (lehet más is) paradicsompürét szintén hozzáadjuk, és addig főzzük amíg a hagyma majdnem szétfő.

A főzés végéhez közeledve hozzáadjuk a bazsalikomot, és koriander zöldet (lehet petrezselyem is). Fokhagymás pirítóssal tálaljuk, de adhatunk hozzá tésztát, zsemlegombócot is. Jó étvágyat!