Hozzávalók:
Abáláshoz:
A főzéshez:
Elkészítése:
A tüdőt ökölnyi darabokra vágjuk, többször leöblítjük. Annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük abálni, 1 ½, 2 óráig.
Ha van lehetőség lesúlyozni a tüdőt, tegyük meg az elején. Én pl: edényalátét ráccsal súlyoztam.
Sóból 1 ek. 5 babérlevél, 1 ek. 10%-os ecet, rozmaring ízlés szerint, pár szem bors kell hozzá.
Ha a tüdő megabálódott, lehűtjük, majd csíkokra vágjuk.
Abálás közben apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, és kevés olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a felszeletelt tüdőt, a fehérbort, és annyi abálólevet, hogy éppen ellepje. A mustárt, cukrot, vörösborecetet, (lehet más is) paradicsompürét szintén hozzáadjuk, és addig főzzük amíg a hagyma majdnem szétfő.
A főzés végéhez közeledve hozzáadjuk a bazsalikomot, és koriander zöldet (lehet petrezselyem is). Fokhagymás pirítóssal tálaljuk, de adhatunk hozzá tésztát, zsemlegombócot is. Jó étvágyat!