Töltött káposzta füstölt oldalassal recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 80 dkg darált sertéshús
- 10 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg füstölt sertésoldalas
- 1 bögre rizs
- 2 fej vöröshagyma
- őrölt bors
- só
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 4 babérlevél
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek olaj
- 5 dl paradicsomlé (házi)
- 2 szárított csili paprika
- 2 dl fehérbor
Elkészítése:
A darált húst összekeverjük a tojással, rizzsel és a finomra vágott vöröshagyma felével, őrölt borssal, a pirospaprika felével, sóval és az étolajjal.
Ha szükséges (túl savanyú), a káposztát bő vízben kimossuk, kinyomkodjuk, és keresztbe vagdossuk.
A szalonnát zsírjára sütjük, megdinszteljük benne a maradék vöröshagymát. Félrehúzzuk, meghintjük pirospaprikával, beleöntjük a bort, és belekeverjük a káposzta harmadát.
Az oldalast a csontok között felvágjuk, és a káposztára rendezzük. Ezután ráterítjük a káposzta másik harmadát.
A húsmasszából olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázunk, és a káposztára tesszük.
A maradék káposztával befedjük, beledobjuk a babért, a csilipaprikát, ráöntjük a paradicsom levet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi, és 60 percig fedő alatt főzzük. Nem keverjük, csak időnként rázzuk, forgatjuk a lábast.
Friss kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá
Tipp:
A cím egy kicsit félre vezető lehet, mert szó sincs töltésről, csak töltelékről. Gyerekkoromban mégis töltött káposztának hívtuk, mivel a töltelék ugyanaz, csak nincs káposzta levélbe csavarva.