Töltött káposzta füstölt oldalassal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
85 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 80 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg füstölt sertésoldalas
  • 1 bögre rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • 2 tk őrölt pirospaprika
  • 4 babérlevél
  • 1 tojás
  • 4 ek olaj
  • 5 dl paradicsomlé (házi)
  • 2 szárított csili paprika
  • 2 dl fehérbor

Elkészítése:

A darált húst összekeverjük a tojással, rizzsel és a finomra vágott vöröshagyma felével, őrölt borssal, a pirospaprika felével, sóval és az étolajjal.

Ha szükséges (túl savanyú), a káposztát bő vízben kimossuk, kinyomkodjuk, és keresztbe vagdossuk.

A szalonnát zsírjára sütjük, megdinszteljük benne a maradék vöröshagymát. Félrehúzzuk, meghintjük pirospaprikával, beleöntjük a bort, és belekeverjük a káposzta harmadát.

Az oldalast a csontok között felvágjuk, és a káposztára rendezzük. Ezután ráterítjük a káposzta másik harmadát.

A húsmasszából olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázunk, és a káposztára tesszük.

A maradék káposztával befedjük, beledobjuk a babért, a csilipaprikát, ráöntjük a paradicsom levet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi, és 60 percig fedő alatt főzzük. Nem keverjük, csak időnként rázzuk, forgatjuk a lábast.

Friss kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá

Tipp:

A cím egy kicsit félre vezető lehet, mert szó sincs töltésről, csak töltelékről. Gyerekkoromban mégis töltött káposztának hívtuk, mivel a töltelék ugyanaz, csak nincs káposzta levélbe csavarva.