Töltött dagadó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- kb 1 kg-os dagadó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek dijoni mustár
- 1 babérlevél
- 1 mk kakukkfű
- 1 mk bors
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg húsos füstölt szalonna
- 0,5 kg száraz kenyér vagy zsemle
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld aprítva
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A dagadót éles, hosszú késsel felszúrjuk (vagy megkérjük a hentest, hogy szúrja fel). Alaposan megmossuk, a felesleges vizet kissé leitatjuk róla, majd jól besózzuk.
Töltelék készítése:
A száraz kenyeret (vagy zsemlét) vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk belőle a nedvességet és egy tálba tesszük. Sóval, borssal, kakukkfűvel és dijoni mustárral ízesítjük. Hozzáadunk 1 tojást és 1 csokor nagyon apróra vágott petrezselyemlevelet.
A húsos, füstölt szalonnát felkockázzuk, serpenyőbe dobjuk és zsírjára sütjük. A szalonnát kiemeljük, a visszamaradt zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és gyorsan átkeverjük (óvatosan, nehogy a fokhagyma megégjen).
Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, ezt is a zsemlékhez adjuk és nagyon alaposan az egész tölteléket összegyúrjuk a kisütött szalonnával együtt.
A felszúrt dagadót alaposan megtöltjük a töltelékkel. Hústűvel összetűzzük a nyílást (vagy bevarrjuk vastag cérnával), hogy a töltelék ne tudjon kijönni. Éles késsel nagyon vékonyan bevagdoshatjuk picit a hús tetejét, hogy sütés után gusztusosabb legyen.
Borssal még meghintjük, majd egy kizsírozott tepsibe átemeljük, mellé helyezzük a babérlevelet és előmelegített, forró sütőben fóliával lefedve sütjük kb. 1 órán át.
Ekkor levesszük róla a fóliát, csökkentjük a hőfokot és időnként locsolgatva tovább sütjük szép ropogósra.