Töltött dagadó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött dagadó

Hozzávalók:

  • kb 1 kg-os dagadó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 babérlevél
  • 1 mk kakukkfű
  • 1 mk bors
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 0,5 kg száraz kenyér vagy zsemle
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld aprítva
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A dagadót éles, hosszú késsel felszúrjuk (vagy megkérjük a hentest, hogy szúrja fel). Alaposan megmossuk, a felesleges vizet kissé leitatjuk róla, majd jól besózzuk.

Töltelék készítése:

A száraz kenyeret (vagy zsemlét) vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk belőle a nedvességet és egy tálba tesszük. Sóval, borssal, kakukkfűvel és dijoni mustárral ízesítjük. Hozzáadunk 1 tojást és 1 csokor nagyon apróra vágott petrezselyemlevelet.

A húsos, füstölt szalonnát felkockázzuk, serpenyőbe dobjuk és zsírjára sütjük. A szalonnát kiemeljük, a visszamaradt zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük.

Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és gyorsan átkeverjük (óvatosan, nehogy a fokhagyma megégjen).

Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, ezt is a zsemlékhez adjuk és nagyon alaposan az egész tölteléket összegyúrjuk a kisütött szalonnával együtt.

A felszúrt dagadót alaposan megtöltjük a töltelékkel. Hústűvel összetűzzük a nyílást (vagy bevarrjuk vastag cérnával), hogy a töltelék ne tudjon kijönni. Éles késsel nagyon vékonyan bevagdoshatjuk picit a hús tetejét, hogy sütés után gusztusosabb legyen.

Borssal még meghintjük, majd egy kizsírozott tepsibe átemeljük, mellé helyezzük a babérlevelet és előmelegített, forró sütőben fóliával lefedve sütjük kb. 1 órán át.

Ekkor levesszük róla a fóliát, csökkentjük a hőfokot és időnként locsolgatva tovább sütjük szép ropogósra.