Szabolcsi töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 2 közepes fej káposzta kb. 1,2 kg
- 50 dkg darált sertéscomb
- 30 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 2 kk só
- 1 kk bors
- 1 kk házi darált pirospaprika
- 0,5 dl paradicsomlé vagy 1 kisebb paradicsom
Elkészítése:
A káposzták külső leveleit levesszük, torzsájukat kivágjuk. Egy magas falú fazékba vizet forralunk, majd a káposztákat belerakjuk. A folyamatosan leváló leveleket kihalásszuk a vízből és egy tálcára tesszük. Mikor már kicsit hűltek, a vastag ereket levágjuk.
Ha nagyok a káposztalevelek, akkor a főér mentén kettévágjuk. A darált húst és a rizset egy tálba tesszük. A hagymákat megtisztítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és a húsra öntjük. Beleszórjuk a sót, a borsot, az őrölt és a darált pirospaprikát.
Alaposan összekeverjük.
A tenyerünkbe fektetünk egy káposzta levelet, ráteszünk egy adag tölteléket, majd az egyik oldaláról tölcsérszerűen feltekerjük a káposztát és a szélesebb végét az ujjunkkal betömjük. A levágott káposztalevél ér darabokat az edény aljára tesszük és sorban ráfektetjük a megtöltött káposztákat.
Tetejére öntjük a paradicsomlevet, vagy rávágjuk a paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el teljesen. Fedő alatt nagy lángon felfőzzük, majd mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.
Friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »


