Szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók:
- 2 közepes fej káposzta kb. 1,2 kg
- 50 dkg darált sertéscomb
- 30 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 2 kk só
- 1 kk bors
- 1 kk házi darált pirospaprika
- 0,5 dl paradicsomlé vagy 1 kisebb paradicsom
Elkészítése:
A káposzták külső leveleit levesszük, torzsájukat kivágjuk. Egy magas falú fazékba vizet forralunk, majd a káposztákat belerakjuk. A folyamatosan leváló leveleket kihalásszuk a vízből és egy tálcára tesszük. Mikor már kicsit hűltek, a vastag ereket levágjuk.
Ha nagyok a káposztalevelek, akkor a főér mentén kettévágjuk. A darált húst és a rizset egy tálba tesszük. A hagymákat megtisztítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és a húsra öntjük. Beleszórjuk a sót, a borsot, az őrölt és a darált pirospaprikát.
Alaposan összekeverjük.
A tenyerünkbe fektetünk egy káposzta levelet, ráteszünk egy adag tölteléket, majd az egyik oldaláról tölcsérszerűen feltekerjük a káposztát és a szélesebb végét az ujjunkkal betömjük. A levágott káposztalevél ér darabokat az edény aljára tesszük és sorban ráfektetjük a megtöltött káposztákat.
Tetejére öntjük a paradicsomlevet, vagy rávágjuk a paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el teljesen. Fedő alatt nagy lángon felfőzzük, majd mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.
Friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »