Sült hús sárgaborsópürével recept

Hozzávalók:
Sült húshoz:
- 70 dkg pecsenyehús (sertés)
- 7-8 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- majoránna
- kakukkfű
- 3-4 ek olaj (v. zsír)
- 2 dl víz
Sárgaborsópüréhez:
- 20-25 dkg sárgaborsó
- 1 vöröshagyma
- 1 húsleveskocka
- só
- őrölt fehér bors
- 5 dkg vaj
- főzőtejszín
- víz
Elkészítése:
Lehetőleg pecsenyehúsból készítsük el, mert akkor sütés után jó szaftos marad. Igaz, így van a húson némi zsírréteg is, de ez adja meg az igazán finom ízét. Akik ettől kicsit ódzkodnak, azoknak ajánlani tudom helyette a sertéscombot.
A húst vágjuk fel nagyobb darabokra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel.
Egy tepsibe kanalazzuk bele az olajat (v. zsírt), majd helyezzük egymás mellé a befűszerezett húsdarabokat. Ezután öntsük alá a vizet, szórjuk rá a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. egy óra alatt közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.
Egy edénybe tegyük bele a sárgaborsót, és az apróra felvágott vöröshagymát. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük puhára, de vigyázzunk, nehogy a borsó teljesen szétfőjön. (Figyeljünk rá, amíg fel nem forr, mert a borsó először elkezd nagyon habosodni, és olyankor mérsékelni kell a hőfokot, és kevergetni kell, míg elfő a habja. Főzés közben, ha szükséges, akkor a vizet pótoljuk.
Amikor a borsó már puhára főtt, és teljesen sűrű állagú, akkor keverjük hozzá a vajat, és annyi főzőtejszínt, hogy püré állagú legyen.
Ezután még pár percig főzzük állandó kevergetés mellett.
Tálaláskor a sült húst a sárgaborsópürével és savanyúsággal kínáljuk.
A sült hús sárgaborsópürével kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 15 g
Szénhidrát: 11 g
Zsír: 10 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »