Sült hús sárgaborsópürével recept
Hozzávalók:
Sült húshoz:
- 70 dkg pecsenyehús (sertés)
- 7-8 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- majoránna
- kakukkfű
- 3-4 ek olaj (v. zsír)
- 2 dl víz
Sárgaborsópüréhez:
- 20-25 dkg sárgaborsó
- 1 vöröshagyma
- 1 húsleveskocka
- só
- őrölt fehér bors
- 5 dkg vaj
- főzőtejszín
- víz
Elkészítése:
Lehetőleg pecsenyehúsból készítsük el, mert akkor sütés után jó szaftos marad. Igaz, így van a húson némi zsírréteg is, de ez adja meg az igazán finom ízét. Akik ettől kicsit ódzkodnak, azoknak ajánlani tudom helyette a sertéscombot.
A húst vágjuk fel nagyobb darabokra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel.
Egy tepsibe kanalazzuk bele az olajat (v. zsírt), majd helyezzük egymás mellé a befűszerezett húsdarabokat. Ezután öntsük alá a vizet, szórjuk rá a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. egy óra alatt közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.
Egy edénybe tegyük bele a sárgaborsót, és az apróra felvágott vöröshagymát. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük puhára, de vigyázzunk, nehogy a borsó teljesen szétfőjön. (Figyeljünk rá, amíg fel nem forr, mert a borsó először elkezd nagyon habosodni, és olyankor mérsékelni kell a hőfokot, és kevergetni kell, míg elfő a habja. Főzés közben, ha szükséges, akkor a vizet pótoljuk.
Amikor a borsó már puhára főtt, és teljesen sűrű állagú, akkor keverjük hozzá a vajat, és annyi főzőtejszínt, hogy püré állagú legyen.
Ezután még pár percig főzzük állandó kevergetés mellett.
Tálaláskor a sült húst a sárgaborsópürével és savanyúsággal kínáljuk.
A sült hús sárgaborsópürével kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 15 g
Szénhidrát: 11 g
Zsír: 10 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »

