Hozzávalók:
Sült húshoz:
Sárgaborsópüréhez:
Elkészítése:
Lehetőleg pecsenyehúsból készítsük el, mert akkor sütés után jó szaftos marad. Igaz, így van a húson némi zsírréteg is, de ez adja meg az igazán finom ízét. Akik ettől kicsit ódzkodnak, azoknak ajánlani tudom helyette a sertéscombot.
A húst vágjuk fel nagyobb darabokra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel.
Egy tepsibe kanalazzuk bele az olajat (v. zsírt), majd helyezzük egymás mellé a befűszerezett húsdarabokat. Ezután öntsük alá a vizet, szórjuk rá a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. egy óra alatt közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.
Egy edénybe tegyük bele a sárgaborsót, és az apróra felvágott vöröshagymát. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük puhára, de vigyázzunk, nehogy a borsó teljesen szétfőjön. (Figyeljünk rá, amíg fel nem forr, mert a borsó először elkezd nagyon habosodni, és olyankor mérsékelni kell a hőfokot, és kevergetni kell, míg elfő a habja. Főzés közben, ha szükséges, akkor a vizet pótoljuk.
Amikor a borsó már puhára főtt, és teljesen sűrű állagú, akkor keverjük hozzá a vajat, és annyi főzőtejszínt, hogy püré állagú legyen.
Ezután még pár percig főzzük állandó kevergetés mellett.
Tálaláskor a sült húst a sárgaborsópürével és savanyúsággal kínáljuk.