Sült csülök petrezselymes újkrumplival és vargányamártással recept
Hozzávalók:
- 1 hátsó csülök
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só
- színes bors
- étolaj
Köret:
- 1 kg újkrumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem zöld
- só
Mártás:
- szárított vargányagomba
- 2 dl forró víz
- 2 dl főzőtejszín
- só
- őrölt fekete bors
Elkészítése:
A csülköt nagyobb darabokra szeljük, minden szeletet sózunk, borsózunk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát felszeleteljük, a fokhagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd egy nagyobb tálba rétegezzük: hús, hagyma, fokhagyma kevés olajjal meglocsolva).
1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap tepsibe rakjuk, egy kevés vizet és olajat öntünk alá, lefóliázva 1 órát pároljuk. Fóliát levéve pirosra sütjük.
Köret készítése:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd alaposan megmossuk, sós vízben megfőzzük. A hagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd rászórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Ha a krumpli megfőtt, beleforgatjuk.
Mártás készítése:
A vargányát forró vízben fél órán keresztül áztatjuk. Áztatás után leszűrjük, majd a tejszínnel összeturmixoljuk. Kb. 15 percet főzzük, sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon sűrű, tejjel hígítjuk, ha nagyon híg, kevés liszttel sűrítjük.