Sült csülök petrezselymes újkrumplival és vargányamártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sült csülök petrezselymes újkrumplival és vargányamártással

Hozzávalók:

  • 1 hátsó csülök
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • színes bors
  • étolaj

Köret:

  • 1 kg újkrumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem zöld

Mártás:

  • szárított vargányagomba
  • 2 dl forró víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt fekete bors

Elkészítése:

A csülköt nagyobb darabokra szeljük, minden szeletet sózunk, borsózunk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát felszeleteljük, a fokhagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd egy nagyobb tálba rétegezzük: hús, hagyma, fokhagyma kevés olajjal meglocsolva).

1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap tepsibe rakjuk, egy kevés vizet és olajat öntünk alá, lefóliázva 1 órát pároljuk. Fóliát levéve pirosra sütjük.

Köret készítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd alaposan megmossuk, sós vízben megfőzzük. A hagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd rászórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Ha a krumpli megfőtt, beleforgatjuk.

Mártás készítése:

A vargányát forró vízben fél órán keresztül áztatjuk. Áztatás után leszűrjük, majd a tejszínnel összeturmixoljuk. Kb. 15 percet főzzük, sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon sűrű, tejjel hígítjuk, ha nagyon híg, kevés liszttel sűrítjük.