Sertéstarja római tálban recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja
- 20 dkg fagyasztott kukorica
- só, bors, majoránna, fokhagyma-granulátum
- mustár
- 10 szelet füstölt szalonna, vagy bacon
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 2 kg burgonya
Elkészítése:
A római tálat a sütés előtt néhány órára beáztatjuk, majd az aljára szórjuk a kukoricát, az oldalát pedig beterítjük 5 szelet szalonnával. A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egyenként megsózzuk mindkét oldalát, beletesszük a tálba egymás mellé a szeleteket, majd megszórjuk őrölt borssal, majorannával, fokhagyma granulátummal, és megkenjük mustárral.
A tetejére rátesszük a következő szeleteket, és ugyanígy járunk el azokkal is. A tetejére ráterítjük a másik 5 szelet szalonnát, rátesszük a tálra a tetejét, majd nem előmelegített sütőbe toljuk, kb. 150-160 fokra, hogy a tál a sütővel együtt melegedjen fel.
Másfél-két óra múlva, ha a hús kellően megpuhult, levesszük a tál tetejét, visszatoljuk a sütőbe, hogy a leve elpárologjon, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és addig sütjük, amíg a sajt megbarnul a tetején.
A burgonyát megpucoljuk, karikára vágjuk, és bő, forró olajban megsütjük.