Sertéstarja római tálban

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 20 dkg fagyasztott kukorica
  • só, bors, majoránna, fokhagyma-granulátum
  • mustár
  • 10 szelet füstölt szalonna, vagy bacon
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 kg burgonya

Elkészítése:

A római tálat a sütés előtt néhány órára beáztatjuk, majd az aljára szórjuk a kukoricát, az oldalát pedig beterítjük 5 szelet szalonnával. A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egyenként megsózzuk mindkét oldalát, beletesszük a tálba egymás mellé a szeleteket, majd megszórjuk őrölt borssal, majorannával, fokhagyma granulátummal, és megkenjük mustárral.

A tetejére rátesszük a következő szeleteket, és ugyanígy járunk el azokkal is. A tetejére ráterítjük a másik 5 szelet szalonnát, rátesszük a tálra a tetejét, majd nem előmelegített sütőbe toljuk, kb. 150-160 fokra, hogy a tál a sütővel együtt melegedjen fel.

Másfél-két óra múlva, ha a hús kellően megpuhult, levesszük a tál tetejét, visszatoljuk a sütőbe, hogy a leve elpárologjon, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és addig sütjük, amíg a sajt megbarnul a tetején.

A burgonyát megpucoljuk, karikára vágjuk, és bő, forró olajban megsütjük.