Sertéskaraj paradicsommártással, burgonyapürével recept
Hozzávalók:
- 4 szelet csont nélküli karaj
- 1 ek zsír
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A paradicsommártáshoz:
- 1 ek étolaj
- 1 ek finomliszt
- 1 tk piros paprika
- só ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- 1 zellerlevél
- 1 kisebb vöröshagyma
- 0,5 liter házi paradicsomlé
A burgonyapüréhez:
- 60 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- 1 dl tej
- 1 ek folyékony margarin
Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfoltam, sóztam, borssal megszórtam. Egy serpenyőbe tettem, alátéve az evőkanál zsírt.
Öntöttem rá 1-2 dl vizet, a zúzott fokhagymát rászórtam, és fedő alatt puhára sütöttem. A vízveszteséget közben pótoltam, és a húsokat megfordítottam.
Paradicsommártás készítés:
Olajon a finomra vágott vöröshagymát megdinszteltem, rátettem a lisztet, összekevertem, rászórtam a piros paprikát. Felöntöttem 1-2 dl vízzel. Beletettem a zellerlevelet, a cukrot és a sót.
Simára kevertem, hozzáöntöttem a paradicsomlét, és összeforraltam. (A zellerszárat kidobtam a végén belőle.)
Burgonyapürés készítése:
A burgonyát megpucoltam, kisebb darabokra vágtam. Sós vízben megfőztem, leszűrtem, majd tejjel és folyékony margarinnal összetörtem.
A sertéskaraj paradicsommártással, burgonyapürével kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 5 g