Sertéskaraj egyben sütve recept
Hozzávalók:
- sertés hosszúkaraj
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál friss rozmaring
- 3 dl fehérbor
- olaj
- só
- bors
Elkészítése: Mossuk meg és töröljük szárazra a sertéskarajt, majd hosszanti irányban ejtsünk rajta egy bevágást, hogy sütés közben az inak ne ránduljanak össze.
A fokhagymát, egy kis olajat, a rozmaringot, só és borsot turmixszoljuk le.
A karajt én akkor is elő szoktam sütni, ha egyben sütöm meg. Fogok egy nagy serpenyőt, jól felhevítem, és egy kis olajon megkapatom a karaj minden oldalát. Néhány perc az egész, de ezzel lezárjuk a hús rostjait, és megakadályozzuk, hogy kiszáradjon.
Ezt követően a karajt jól dörzsöljük be a fokhagymás, rozmaringos páccal, tegyük egy tepsibe, locsoljuk alá a fehérbort, majd mehet be a sütőbe. Sütési időt nagyon nehéz mondani, mert ez függ a hús mennyiségétől, de irányadó időnek 0,5 kilogrammonként 25 percet szoktak mondani. Én a sütési idő első felében mindeneképpen alufóliával betakart tepsiben sütöm a húst, és csak utána pirítom.
Ha elkészült a karaj, akkor burgonyával, francia, vagy krumpli salátával, esetleg steakburgonyával tálaljuk. Ehhez a húshoz egy kicsit testesebb vörösbor, mondjuk egy cabernet franc dukál.
Tipp:
Ha egyben sütünk karajt, akkor érdemesebb hosszúkarajt készíteni, mert ez egy kicsit zsírosabb, szaftosabb a rövidkarajnál. A rövidkaraj inkább szaftos ételekhez jobb.