Sajttal és paprikával töltött stefánia bacon köntösben recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 50 dkg bacon szeletelve
- 1 ek zsiradék vagy étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy tk zúzott fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk ételízesítő vagy só
- ízlés szerint friss metélt petrezselyemzöld
- 2+7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 db kápia paprika
- 15 dkg füstölt sajt
- toast kenyér sütőforma
- kötöző madzag
Elkészítése:
7 tojást keményre főzünk, kihűtjük, a héját leszedjük és félretesszük.
A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a petrezselyemzöldet (én most kihagytam) és 2 egész tojást, majd jól összegyúrjuk. Itt megjegyzem, a fűszerezés egyénenként ízlés dolga, bármivel lehet ízesíteni.
A sütőformát kikenjük a zsiradékkal és végigrakjuk a bacon szeletekkel.
Alulra elterítjük a hús 1/3-át, kb 1,5 cm vastagságban elosztjuk és a kezünkkel kissé lenyomkodjuk, erre jönnek a főtt tojások, majd azokat szintén befedjük a hús második 1/3-ával, erre a rétegre tesszük a füstölt sajtból vágott csíkokkal betöltött, felezett kápia paprikákat és a tetejére kerül a fűszeres hús maradék 1/3-a. Szépen elsimítjuk, ráhajtjuk a szalonna végeit, majd még a tetejére hosszában is teszünk pár szeletet.
Legvégül, hogy a bacon a hő hatására ne ugorjon és tekeredjen össze, egy kötöző madzaggal 6-8 helyen áthurkoljuk az egész, sütésre előkészített stefániát.
Egy nagyobb tepsibe tesszük és 200 fokon (légkeveréssel) nagyjából másfél óra alatt megsütjük, amíg meg nem pirul a teteje.
Ezután 2 nagyobb fémspatula segítségével alányúlunk és átfordítjuk a vagdaltat a tepsire, levesszük róla a sütőformát, elvagdossuk és kihúzzuk a madzagot, majd további 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sülésnél keletkezett szaftot alatta lehet hagyni, az a kis füstös íz, amit a bacon produkál, csak javítja az ízkombinációt!
Miután elkészült, mindenképp pihentetni kell 8-10 percet és csak azután tesszük szervírozó tálcára.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Ilyen és hasonló sülteket szoktam készíteni, mert másnap suliba, melóhelyre csomagolni, mart szendvicsnek nagyon szuper és meg sem közelíti a bolti szalámit!