Sajttal és paprikával töltött stefánia bacon köntösben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sajttal és paprikával töltött stefánia bacon köntösben

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 50 dkg bacon szeletelve
  • 1 ek zsiradék vagy étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy tk zúzott fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 tk ételízesítő vagy só
  • ízlés szerint friss metélt petrezselyemzöld
  • 2+7 tojás
  • 1,5 db kápia paprika
  • 15 dkg füstölt sajt
  • toast kenyér sütőforma
  • kötöző madzag

Elkészítése:

7 tojást keményre főzünk, kihűtjük, a héját leszedjük és félretesszük.

A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a petrezselyemzöldet (én most kihagytam) és 2 egész tojást, majd jól összegyúrjuk. Itt megjegyzem, a fűszerezés egyénenként ízlés dolga, bármivel lehet ízesíteni.

A sütőformát kikenjük a zsiradékkal és végigrakjuk a bacon szeletekkel.

Alulra elterítjük a hús 1/3-át, kb 1,5 cm vastagságban elosztjuk és a kezünkkel kissé lenyomkodjuk, erre jönnek a főtt tojások, majd azokat szintén befedjük a hús második 1/3-ával, erre a rétegre tesszük a füstölt sajtból vágott csíkokkal betöltött, felezett kápia paprikákat és a tetejére kerül a fűszeres hús maradék 1/3-a. Szépen elsimítjuk, ráhajtjuk a szalonna végeit, majd még a tetejére hosszában is teszünk pár szeletet.

Legvégül, hogy a bacon a hő hatására ne ugorjon és tekeredjen össze, egy kötöző madzaggal 6-8 helyen áthurkoljuk az egész, sütésre előkészített stefániát.

Egy nagyobb tepsibe tesszük és 200 fokon (légkeveréssel) nagyjából másfél óra alatt megsütjük, amíg meg nem pirul a teteje.

Ezután 2 nagyobb fémspatula segítségével alányúlunk és átfordítjuk a vagdaltat a tepsire, levesszük róla a sütőformát, elvagdossuk és kihúzzuk a madzagot, majd további 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sülésnél keletkezett szaftot alatta lehet hagyni, az a kis füstös íz, amit a bacon produkál, csak javítja az ízkombinációt!

Miután elkészült, mindenképp pihentetni kell 8-10 percet és csak azután tesszük szervírozó tálcára.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Ilyen és hasonló sülteket szoktam készíteni, mert másnap suliba, melóhelyre csomagolni, mart szendvicsnek nagyon szuper és meg sem közelíti a bolti szalámit!