Rakott csülök felvágott recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 közepes csülök
- 50 dkg sertés lapocka
- 30 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg vöröshagyma /reszelve/
- 2 dkg fokhagyma/reszelve/
- 5 g őrölt bors
- 3 dkg őrölt pirospaprika
- 2 dkg porcukor
- 5 g őrölt mustármag
- 3 dkg zselatin
- só ízlés szerint
- 1-1,5 dl húslé
Elkészítése:
A csülköt kicsontozzuk, majd a bőrével és a lapockával együtt sós vízben félpuhára főzzük.Mikor elkészült, leszűrjük, a csülök bőrös részét félrerakjuk, a húsokat kicsi kockákra vágjuk, a szalonnát vékonyan apróra szeljük.
Az összes fűszert és hagymákat hozzákeverjük a húsokhoz,hozzáadunk 1-1,5 dl húslevet és a zselatint, és addig keverjük míg fel nem veszi a levét. Akkor jó, ha ragacsosnak érezzük. Ha nem ilyen, akkor még adhatunk hozzá kis zselatint /1 evőkanál/, és ha szükséges, még ízesítjük /só és fűszerekkel/.
A sonkaprésbe először belerakjuk a félretett bőrt, arra belenyomkodjuk a húskeveréket. A prést lezárjuk. Egy nagy edénybe rakjuk a prést, és annyi vizet öntünk az edénybe, hogy ellepje. A vízbe sót rakunk, és lassan főzzük 1,5 órán keresztül, de ne forrjon.
Kivesszük a prést, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából.
Tipp:
Ha nem rendelkezünk préssel, alufóliát több rétegben leterítünk, rárakjuk a csülök bőrét, erre halmozzuk a húst, jó szorosan feltekerjük, és a két végét szorosan lezárjuk, majd így főzzük.
A rakott csülök felvágott kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 14 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 30 g